parallax background

Gyakori kérdések

Mekkora jövedelem szükséges hiteligényléshez?
Legalább a mindenkori minimálbér összege, bár egy-egy kisebb pénzintézetnél ettől kevesebb is elfogadott.
KHR-listán (régen BAR) szereplők kaphatnak-e hitelt?
Aktív KHR estén NEM kaphat hitelt, visszafizetett hitelnél passzív KHR esetén adóstárs bevonásával van lehetőség hiteligénylésre.
Meddig leszek fenn a (régen BAR) KHR-listán?
Amennyiben a teljes összeg (minden követelés) került kifizetésre, úgy 1 évig. Ha engedményezéssel került kifizetésre, akkor 5 évig fog szerepelni a KHR listán passzív státusszal.
Hány éves kortól kaphatok hitelt?
Különböző a Bankok általi korhatár meghatározás. 18, -20, -21, -23, -24 éves kortól. Általánosságban véve, 21 éves korig adóstárs bevonását kérik.
Hány hónapos munkaviszony szükséges hiteligényléshez?
A legtöbb esetben minimum 6 hónap az elvárás, de néhány Bank esetében elfogadott a 3 hónapos, már nem próbaidős, határozatlan idejű munkaviszony is.
Vállalkozó igényelhet-e hitelt?
Igen, abban az esetben, ha legalább 1 teljes (jan. 01-dec. 31-ig) lezárt évvel rendelkezik és a jövedelem mérlege pozitív.
Van már hitelem. Vehetek még fel?
Abban az esetben, ha van már hitele, a további hiteligényléssel együtt a törlesztő részletek nem haladhatják meg a jövedelem 40-50%-át. Ez is Bank és jövedelem függvénye.
Milyen kockázatai vannak a hitelfelvételnek?
A legfőbb kockázat, hogy vissza tudja-e fizetni a felvett összeget a kamatokkal együtt. Három területen jelentkezhetnek problémák:
1. Csökken, vagy megszűnik a jövedelem (pl. tartós betegség, baleset, munkahelyi változások) Ezekben az esetekben nyújthat védelmet, ha biztosítást kötünk, ami ma már a legtöbb hiteligénylésnél feltétel.
2. Megemelkedik a törlesztőrészlet, ami mindig igazodik a jegybanki alapkamathoz. Tehát kamatemeléskor a felvett hitel kamata is nőhet, ami által a törlesztőrészlet is emelkedik.
3. A fedezet értéke változik Ez a jelzáloghitelek esetében, a fedezetként szolgáló ingatlant érinti. Amennyiben jelentős a csökkenés, úgy a bank, újabb ingatlan bevonását kérheti. Itt is elengedhetetlen az ingatlan-vagyon biztosítás.
Mit jelent a kamatperiódus?
Azt az időszakot foglalja magába, ameddig a hitel kamata nem változik. Ez az adott hiteltermék jellemzője, amit a banknak kötelezően fel kell tüntetnie. Ez lehet 3, 6, vagy 12 hónapos, illetve 1, 3, 5, 10, vagy akár 20 éves is
Mit jelent a hitelkiváltás?
Ha valakinek több hitele is van és a magas törlesztő részletek fizetése gondot okoz, de még nem került hátralékba, akkor lehetőség szerint összevontan, egy hitellé tudjuk átváltani, amiből kifizetésre kerülnek a korábbi hitelek. Természetesen itt is fontos, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkezzen az ügyfél és ne legyen a KHR rendszerben negatív adósként szereplő.
Mikor beszélünk FIX törlesztőről?
Amikor a felvett hitelkonstrukció teljes futamideje alatt a törlesztő részlet végig fixált, vagyis ugyanannyi. Sokak számára az egyik legfontosabb szempont, a kiszámíthatóság.
Ugyanazok a kondíciók jelennek meg a honlapon található kalkulátorban, mint a bankfiókokban?
Igen. Mindenképp érdemes a hitelkalkulátor használatával tájékozódni, hisz nem kell végig járni a bankfiókokat, így rengeteg időt és pénzt spórolhat a egoptimálisabb lehetőség kiválasztásával.
Lakáshitel felvételnél mekkora összeget kaphatok?
A megvásárolni kívánt (fedezetként bevont) ingatlan értéke és a hitelképességi vizsgálat (igazolt havi nettó jövedelem) alapvetően behatárolja a lehetőségeket. Az ingatlan értékét, az igénylés során kirendelt értékbecslő állapítja meg. Ezt az értéket alapul véve, a bankok a legjobb esetben is legfeljebb 80%-ig adnak hitelt, ami azt jelenti, hogy legalább 20% önerővel kell rendelkezni.
Van-e lehetőség előbb visszafizetni a kölcsönt, és ha igen, milyen feltételekkel?
Igen, van lehetőség részleges, vagy teljes előtörlesztésre a kölcsön futamidejének lejáratát megelőzően, a Lakossági kondíciós listában meghatározott díj ellenében. Legtöbb banknál azonban lehetőség van évente egy alkalommal 200.000 Ft-ig díjmentesen előtörleszteni. Ha ennél nagyobb összeget szeretne befizetni, annak plusz költségei lesznek (általában 1-1.5 %).
Milyen ingatlan fogadható el fedezetként?
Fedezetként kizárólag Magyarország területén lévő, per-, teher- és igénymentes, magántulajdonban lévő lakóingatlan vagy bizonyos hiteltípusoknál üdülő, nyaraló fogadható el. Az ingatlan legalább komfortosnak kell minősüljön.
jelzaloghitel
szemelyi_kolcson_kalkulator
lakastakarekpenztarkalkulator
biztositaskalkulator
ingatlankinalat-1
VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

Küldjön üzenetet


    Adatbázist nem alkotunk, kapcsolatfelvétel után az adatait töröljük.

    Gyorskölcsön, Személyi kölcsön, Személyi kölcsön kalkuláció, Hitelkiváltás, Hitelkártya, Autóvásárlási hitel, Lakáshitel (vásárlás, építés, felújítás, bővítés, korszerűsítés, szabadfelhasználású), Lakástakarék (LTP), CSOK, Babaváró hitel, Napelem rendszer, Kalkuláció, Vállalati hitel, Vállalkozói hitel, Jelzáloghitel, Jelzáloghitel kalkuláció, Hitel és ingatlan, Lakossági folyószámla, Vállalati folyószámla, Befektetés, Egészségpénztár, Nyugdíjpénztár, Biztosítás, Életbiztosítás, Balesetbiztosítás, Házassági biztosítás, Születési biztosítás, Kockázati biztosítás, Gépjármű biztosítás, KGFB, CASCO, Vagyonbiztosítás, Felelősségbiztosítás, Vállalati biztosítás, Utasbiztosítás, Ingatlanügylet (vétel, eladás, bérlemény), Pénzügyi kalkuláció